Eş Şâkir

Şükre mukabele eden. Fiili şükre fiili karşılık veren.

Eş Şâkir Kur'an'da isim formunda müstakil olarak Allah'a isnat ile iki yerde gelir. Şükrü mukabele eden, fiili şükre fiili karşılık veren eşsiz benzersiz mutlak ve sonsuz özne.

Eş şukr, ikram sahibini övmek amacıyla verdiği nimeti itiraf etmektir. Bir başka ifadesi ile ikram edene minnet duymak ve teşekkür etmektir. Şükür aslen belli etmek, sergilemek, göstermek mânâsına gelir. Açılımı kendisine verilen emeği üzerinde göstermektir.

Şükür ile hamd arasında fark vardır. Şükür de öne çıkan ikram sahibinin nimeti, hamdte öne çıkan nimeti ikram edenin zatıdır. Onun içindir ki Allah'a nimetinden dolayı şükredilir, fakat zatından dolayı hamd edilir. Şükür nimete bakar. Yani nimet yoksa şükür de yoktur. Fakat hamd zâta bakar. Hamdin olmadığı bir an yoktur. Şükür nimetin gereği, hamd ise hikmetin gereğidir. Şükrün zıttı küfür (nankörlük) hamdin zıttı zemm (yergi) dir.

Şâkir düz ismi fail kalıbıdır. Kul için kullanıldığında şükreden özne, Allah için kullanıldığında şükre karşılık veren özne anlamına gelir.

Şâkir ile yine esma listemizde yer alan Şekûr arasında fark vardır. Şekûr'ün anlamı Şâkir'den daha kapsamlıdır. Şekûr şükretme ihtimalini dahi ödüllendiren, Şâkir ise fiilen şükredene fiilen mukabele edendir.

Şâkir ismi geldi iki yerde de belirsiz kalıpla gelir. Bunun nüktesi şudur; Allah'ın sizin şükrünüze vereceği karşılık sizin bildiğiniz yöntem, şekil, tür ve miktarla sınırlı değildir. Allah şükrünüze öyle karşılıklar verebilir ki bunları sizin akıl ve hafsalanız almaz. Aklınıza dahi gelmez. Sizin bildiklerinizin çok ötesine geçer. (Mustafa İslamoğlu, 2107, Kur'an'a Göre Esmâ-i Hüsnâ, 3. Cilt, Sayfa 1966, 1967, 1969, Düşün Yayınları).

Şâkir İsmi Geçen Ayetler

    Bakara

  • 158. Safâ ile Merve, Allah’a kulluğun simgelerindendir. Kim o Beyt’te hac veya umre yaparsa o ikisini sa’y etmesinde bir günah yoktur. Kim bir iyiliği fazlasıyla yaparsa bilsin ki her iyiliğin karşılığını veren ve her şeyi bilen Allah’tır.

  • Nisa

  • 145. Münafıklar, o ateşin en alt tabakasında olacaklardır. Onlara yardım edecek birini bulamazsın.

  • 146. Ama tövbe eden /dönüş yapan, kendilerini düzelten, Allah'a sarılan ve dinlerini Allah için saf ve katıksız olarak yaşayanlar başka. Onlar, müminlerle beraberdirler. Allah, müminlere büyük bir ödül verecektir.

  • 147. Eğer inanıp güvenmiş olarak görevlerinizi yerine getirirseniz, Allah size ne diye azap etsin? Allah her iyiliği bilir, karşılığını verir.


Esmaül Hüsna listesine dönmek için İsim Listesi'e tıklayın.