El Muheymin

Koruyucu otorite. Hakimiyeti eşsiz benzersiz olan.

Sözlükte “bir şeyi gözetimi altına alıp korumak ve onu yönetmek” mânasındaki heymene kökünden türeyen müheymin “kâinatın bütün işlerini idare eden” demektir. Müheyminin “başkalarını korku ve endişeden emin kılmak” anlamındaki îmân masdarından türeyip hemzenin “hâ”ya dönüşmesiyle ortaya çıkmış olması da mümkündür. Bu takdirde “kendisine güvenilen, başkalarını korku ve endişeden koruyup güvenlerini sağlayan” mânasına gelir. (TDV İslam Ansiklopedisi, Müheymin maddesi.)

El Müheymin Kur'an'da Allah'a isnatla isim formunda belli ve bağımsız olarak gelir. Sonsuz koruyucu otorite, mutlak değer koruyucu ve değerlerin sahtesini hakiki sinden ayırmada kendisine başvurulan mutlak merci, hakimiyetin kayıtsız şartsız kendine ait olduğu tek zat, hakimiyeti eşsiz benzersiz olan sonsuz özne demektir.

El Müheymin isminin manası konusunda alimlerimiz arasında bir ittifak yoktur. İbn Abbas'tan gelen bir rivayete göre "insanların yaptıklarını gözeten" anlamına gelir. Zemahşeri "koruyan" anlamını verir. Halimî "ahirette ödüllendiren" anlamı vermiş. Üubbaî "eşya ve varlığın güvenliğini üstlenen" demiş. Zebidî "başkasını korkutarak kişiyi emin kılan" demiş.

Tarifler arasındaki farklılıklar yaklaşım farklılığından kaynaklanmaktadır. Oysa yapılacak iş bellidir. Kur'an'da Allah'a sıfat olarak kullanılan bir ismin anlamına yine Kur'an'dan yola çıkarak ulaşmak. Özellikle Kur'an hakkında kullanılan Müheymin sıfatından yola çıkarak (5.48) bu ismin "koruyucu otorite ve mutlak hakimiyet sahibi" anlamına geldiği sonucuna ulaşılır. Buradaki hakimiyet tıpkı mihenk taşının altın üzerindeki hakimiyetine benzer. Zira mihenk taşı kendisine sunulan maddenin değeri üzerinde hakim ve otoritedir. Değer belirleyen söz konusu Allah ise o değer belirlemekten de öte değer koyar.

El Müheymin belirli ve müstakil olarak geldiği Kur'an'da Allah'ın koruyucu otorite oluşuna, kayıtsız şartsız hakimiyeti elinde tutan tek zat oluşuna, başvuru merci oluşuna delalet eder. (Mustafa İslamoğlu, 2107, Kur'an'a Göre Esmâ-i Hüsnâ, 3. Cilt, Sayfa 2148, 2149, Düşün Yayınları)

Müheymin İsmi Geçen Ayet

    Haşr

  • 23. O öyle bir Allah’tır ki, O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O; mülkün sahibidir, her türlü eksiklikten yücedir, selâmet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, emrinde galip olandır, istediğini yaptırandır, büyüklükte eşi olmayandır. Allah müşriklerin ortak koştukları şeylerden münezzehtir.


Esmaül Hüsna listesine dönmek için İsim Listesi'e tıklayın.