El Kuddûs

Mutlak kutsal. Zatı kutsal olan tek varlık.

Sözlükte “temiz olmak” mânasındaki kuds kökünden türemiş mübalağa bildiren bir sıfat olan kuddûs “tertemiz, pak, kusurdan arınmış” demektir. Râgıb el-İsfahânî, buradaki temizliğin maddî kirlilik ve pisliğin ortadan kaldırılması anlamına gelmediğine dikkat çeker (el-Müfredât, “ḳds” md.). Gerek dilciler gerek esmâ-i hüsnâ ile ilgilenen âlimler, kuddûsün sadece zât-ı ilâhiyye için kullanıldığı ve “her türlü eksiklik ve kusurdan münezzeh olma” mânasına geldiği hususunda görüş birliği içindedir. (TDV İslam Ansiklopedisi, Kudddûs maddesi.)

El Kudûs Allah'a isnatla isim formunda mutlak ve mücerret ve belirli formda iki yerde gelir. Kutsal olan ve kutsal kılan, zatı itibarıyla kutsal olan tek varlık, kutsallığın eşsiz ve benzersiz mutlak ve sonsuz kaynağı olan özne demektir.

El Kuddûs mübalağa ile ismi faildir. Kutsallıkta en son noktayı ifade eder. El Kuddûs olan, akla gelen tüm kutsallıkları aşan bir kutsallığın sahibi demektir. Allah'tan her türlü noksanlığın sonsuzca uzak olduğunu beyan eder. (Mustafa İslamoğlu, 2107, Kur'an'a Göre Esmâ-i Hüsnâ, 3. Cilt, Sayfa 2100, Düşün Yayınları)

Kuddûs İsmi Geçen Ayetler

    Haşr

  • 23. O öyle bir Allah’tır ki, O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O; mülkün sahibidir, her türlü eksiklikten yücedir, selâmet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, emrinde galip olandır, istediğini yaptırandır, büyüklükte eşi olmayandır. Allah müşriklerin ortak koştukları şeylerden münezzehtir.

  • Cuma

  • 1. Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi melik (kâinatın gerçek hükümdarı), kuddûs (çok yüce, her noksandan münezzeh) azîz ve hakîm olan Allah’ı tesbih ve tenzih eder.


Esmaül Hüsna listesine dönmek için İsim Listesi'e tıklayın.