El Ganî

Mutlak zengin. Başkasına muhtaç olmayan. Kendine ve herkese yeten.

Ganî kelimesi, sözlükte “zengin olmak, ihtiyacı bulunmayıp müstağni kalmak; bir yerde ikamet etmek, hayatiyetini sürdürmek” mânalarındaki gınâ (ganâ’) kökünden sıfat olup “zengin, kendi varlığıyla yetinip başkasına muhtaç olmayan, müstağni” anlamına gelir. (TDV İslam Ansiklopedisi, Ganî maddesi.)

Allah el Ganî'dir. Mutlak zengindir. Zenginliğinde sınır yoktur. Hiç Kimseye hiçbir durumda muhtaç olmaz fakat herkesin ihtiyacını görür. El Ganî kendi kendine yettiği gibi her şeye ve herkese de yeten eşsiz ve benzersiz mutlak ve sonsuz öznedir. Sınırsız cömertlik vasfı sadece sınırsız zengin olana aittir. Allah ganî olduğu için Kerim'dir

Allah'ın esması için El Ganî ismini seçip beğenmiş olması, kullarına mesaj verme amacı taşır. Bu mesajın biri müspet diğeri menfi iki boyutu vardır. 1 - mutlak zengin olan sadece Allah'tır. 2 - Allah dışında kalan her şey mutlak fakirdir. Bu hakikati el Ganî olan Allah kerim kitabında şöyle hatırlatır; Ey insanlar! Siz Allah'a muhtaçsınız. Yaptığını güzel yapan ve kimseye ihtiyacı olmayan Allah’tır. (Fatır 15)

Allah'ın zatı için Ganî ismini seçip beğenmesi insana dolaylı bir "Ey insan asla Ganî olmak gibi bir iddiaya kalkışma" uyarısıdır.

İnsan Allah'ın Ganî oluşuna iman etmeye çağırılıyor. Ganî ismine imanın edebi, elinde ne kadar çok servet ve mal olursa olsun insanın Allah'a muhtaç olduğunu, asla kendi kendine yetmeyeceğini bilmesidir.

Ganî ismine iman, insanı servetle şımarmaktan ve küstahlaşmaktan korur. Mutlak zengin olan Allah Ganî ismi ile insanı varlığa boğar. İnsan Allah'ın elinde yarattığı servetin mülkiyet değil emanet olduğunu unutmadığı sürece mesele yok.

Servetin emanet olduğunu unutmamanın en garantili yolu Allah'ın Ganî ismi ne kâmîl manada imandır. Fakat insan servetin emanet olduğunu unutur da onu mülkiyet zannederse işte o zaman Allah'ın Ganî isminden rol çalmaya kalkışır. Kendini zengin addeder ve eline verilen servetle şımarıp küstahlaşır. Böyle olunca Karun hastalığına tutulur. Buna "Karunlaşmak" denir. İşte şu ayet Karunlaşmanın ilk örneği olan Karun'dan söz etmektedir, (Karun) "Herken iyi bilsin ki bu servete ben, kendi bilgim ve becerim sayesinde ulaştım" dedi. O bilmez miydi ki Allah, kendisinden önceki kuşaklar içerisinden ondan daha güçlü kuvvetli ve maddi birikimi daha fazla olan nicelerini helak etmiştir. Artık, suçu tabiat haline getirenlerin günahlarından sual olunmaz. (Kasas 78) (Mustafa İslamoğlu, 2107, Kur'an'a Göre Esmâ-i Hüsnâ, 2. Cilt, Sayfa 1101,1102,1103, 1104 Düşün Yayınları)

Ganî İsmi Geçen Ayetlerden Bazıları

    Bakara

  • 263. Güzel bir söz ve bir hata örtme, arkasından incitme gelen bir yardımdan daha iyidir. Hiçbir şeye ihtiyacı olmayan ve daima fırsat tanıyan Allah’tır.

  • 267. Ey inanıp güvenenler! Kazandıklarınızın temizlerinden ve yerden sizin için çıkardığımız şeylerden hayra harcayın! Gözünüzü yummadan almayacağınız kötü şeylerden vermeye kalkmayın! Bilin ki Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur, ne yaparsa güzelini yapar.

  • Nisa

  • 131. Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi Allah'ındır. Sizden önce kendilerine kitap verilenlere ve size yüklediğimiz görev şudur: “Allah'a karşı yanlış yapmaktan sakının!” Ayetleri görmezlikte direnirseniz şunu bilin ki göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi Allah'ındır. Bir şeye ihtiyacı olmayan ve yaptığını mükemmel yapan Allah’tır.

  • Enam

  • 133. Rabbin sınırsız zengindir, bol ikram sahibidir. Gerek görürse sizi yok eder, sizden sonra yerinize, istediği kimseleri geçirir. Nitekim sizi de bir başka topluluğun soyundan oluşturup geliştirmiştir.

  • 68. “Allah çocuk edindi” dediler. O’nun bununla ne ilgisi olur! O’nun kimseye ihtiyacı yoktur. Göklerde ve yerde olan her şey O’nundur. Bu konuda elinizde bir delil de yoktur. Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri mi söylüyorsunuz?

  • Ankebut

  • 5. Kim Allah ile karşılaşmayı umuyorsa bilsin ki, Allah’ın belirlediği vakit elbette gelecektir. O işitendir, bilendir.

  • 6. Mücadele(cihad) eden kendi için mücadele eder. Allah’ın kimseye ihtiyacı yoktur.

  • 7. İnanmış ve iyi işler yapmış olanların kötülüklerini elbette örteceğiz. Elbette onları yaptıklarının en güzeli ile ödüllendirecegiz.


Esmaül Hüsna listesine dönmek için İsim Listesi'e tıklayın.