El Mü'min

İmanın kaynağı. Mutlak güven veren.

Sözlükte “güven içinde bulunmak, korkusuz olmak” anlamındaki emn (emân, emânet) kökünün “if‘âl” kalıbından türeyen mü’min kelimesi “inanıp tasdik eden; başkalarının güvenli olmasını sağlayan, vaadine güvenilen” mânalarına gelir. Kelimenin esmâ-i hüsnâdan biri olarak içerdiği mâna da bu çerçevededir. (TDV İslam Ansiklopedisi, Mü'min maddesi.)

El Mü'min Kur'an'da bir yerde Allah'a isnatla doğrudan belirli ve müstakil forumda gelir. İmanın kaynağı, mutlak güven veren, zatına sonsuzca güvenilen eşsiz ve benzersiz mutlak ve sonsuz özne demektir.

E-m-n hıyanetin zıttı olan emanete delalet eder. E-m-n iki farklı anlama gelir. İlki insanın kendini güvenlik içerisinde hissetmesidir (2:125) İkincisi gelen bilgiyi kalbin doğrulaması ve onaylamasıdır. Özetle E-m-n hem güvenmek hem de inanmak anlamına gelir. Bu iki anlam birbirinden bağımsız değildir. İkincisi ilkinin devamıdır. Zira insan güvendiğine inanır.

Mü'min güvenen kimse veya inanan kimsedir. Mü'min imanı olan demektir. İman hem emin olma halini hem de emin kılma halini ifade eder. Emin olma hali iki yönlüdür. Hem kendinden emin olma halini hem de karşısındakinden emin olma halini içerir.

El Mü'min Kur'an'da doğrudan ve tevile yer olmaksızın Allah'ı niteler. Zira Allah zatı itibarıyla imanın kaynağıdır her sahih iman da onun el-Mü'min isminden bir tecelli vardır.

El Mü'min isminin belirli ve bağımsız olarak gelmesi bu ismin mutlaklığına delalet eder. Allah mutlak ve sonsuz güvene layık olan tek zattır. Onun dışında hiç kimse mutlak ve sonsuz güvene layık olamaz. Aynı zamanda sadece o mutlak ve sonsuz güvence verebilir. Bu yüzden imanın mutlak kaynağı odur. O'nun dışında iman edilecek her hususu sadece o belirler. İman edilecekler listesini O'nun dışında birilerinin belirlemeye kalkması el-Mü'min isminden rol çalmaktır. (Mustafa İslamoğlu, 2107, Kur'an'a Göre Esmâ-i Hüsnâ, 3. Cilt, Sayfa 2132, 2135, Düşün Yayınla

Mü'min İsmi Geçen Ayet

    Haşr

  • 23. O öyle bir Allah’tır ki, O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O; mülkün sahibidir, her türlü eksiklikten yücedir, selâmet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, emrinde galip olandır, istediğini yaptırandır, büyüklükte eşi olmayandır. Allah müşriklerin ortak koştukları şeylerden münezzehtir.


Esmaül Hüsna listesine dönmek için İsim Listesi'e tıklayın.