El Mukît

Eşsiz besleyici. Her yarattığının gıdasını da yaratan.

Sözlükte “korumak, birine hayatiyetini sürdürecek kadar gıda vermek; gücü yetmek” mânalarındaki kavt (kıyâte) kökünün “if‘âl” kalıbından türeyen mukīt “bedenlerin ve ruhların gıdasını veren, gücü yetip koruyan” demektir. Râgıb el-İsfahânî’nin de içinde bulunduğu bir grup lugat âlimine göre mukītın asıl anlamı “koruyup himaye eden”dir, zirâ hayatiyeti sürdürecek gıdayı vermek “birini koruyup yaşatma” anlamının vazgeçilmez sonucudur (el-Müfredât, “ḳvt” md.; Tâcü’l-ʿarûs, “ḳvt” md.; krş. Kāmus Tercümesi, “ḳvt” md.) (TDV İslam Ansiklopedisi, Mukît maddesi.)

El Mukît Kur'an'da Allah'a isnatla isim formunda bir yerde gelir. Eşsiz benzersiz besleyici, hayatı idame ettirici, hayatın azığını var eden, tüm besin zincirinin tek yaratıcısı, her yarattığının gıdasını de yaratan.

Mükemmel yaratıcı olmak yarattığının azığını da yaratmak demektir. Allah eşsiz ve benzersiz mutlak ve mükemmel bir yaratıcıdır. Sıfır elektrik yüklü nötronu yaratmış. Onun gıdası olarak yanına elektrik yükü olan Proton'u koymuştur. Atomun gıdası elektriktir. Bu gıdayı sağlaması için elektronu görevlendirmiştir.

Hücreyi yaratmış. Hücrenin gıdasını da tabiatta var ettiği besinler içine koymuştur. Canlı varlıklar bu besinlerle beslenirler. Aldıkları besinler olağanüstü incelikli dizayn edilmiş sistemler yoluyla karmaşık işlemlerden geçerek hücrelere hazır gıda olarak, vücut tarafından servis edilirler. Böylece hücre kendi gıdasına kavuşmuş olur.

El Mukît olan Allah her varlık türünün gıdasını yarattığı gibi varlık ağacının soylu meyvesi olan insanın gıdasını da yaratmıştır. Fakat insanın gıdası hayvanlar gibi boğazdan geçenlerden ibaret değildir. Eğer insan biyolojik bir varlıktan ibaret olsaydı gıdası da boğazdan geçenlerden ibaret olurdu. Fakat insan bundan çok daha fazladır.

El Mukît olan Allah nasıl ki insanın maddi varlığının gıdalarını yaratmışsa manevi varlığının gıdaların da yaratmıştır.

İbadet ruhun gıdasıdır. Ruh ibadetle beslenir. İbadetsiz kalan ruh gıdasız kalan beden gibi halsizleşir. Ve sonunda aktivitesini kaybeder. İnsan beslenmek için her bulduğunu yemez. Eğer böyle yaparsa ölüm yemiş olur. İnsanın gıdalarını seçmesi beden sağlığı için gereklidir. Aynen böyle, insan ruhen sağlıklı beslenmek istiyorsa ruhuna yarayışlı gıdalar almak zorundadır. İşte insanı yaratan Allah'ın insana öğrettiği ibadetler ruh için en sağlıklı besinlerdir. Allah'a aracısız kulluk ruha saf gıda sunmaktır. Her hurafe ruhun önüne atılmış sahte hatta zehirli bir gıdadır. Ruhu hasta etmekten başka bir işe yaramaz.

İlim aklın gıdasıdır. Akıl bilgi ile beslenir. Sevgi gönlün gıdasıdır. gönül sevgi ile beslenir. İman kalbin gıdasıdır. Kalp imanla beslenir. Muhakeme ve temyiz iradenin gıdasıdır. İrade hikmet ile beslenir. Hikmet doğru bir muhakemeden süzülerek elde edilmiş doğruya isabeti tam olan hükümlere verilen isimdir. Adalet ve merhamet vicdanın gıdasıdır. Vicdan adalet ve merhamet ile beslenir. (Mustafa İslamoğlu, 2107, Kur'an'a Göre Esmâ-i Hüsnâ, 3. Cilt, Sayfa 2238, 2239, 2240, 2241, Düşün Yayınları)

Mukît İsmi Geçen Ayet

    Nisa

  • 85. Kim iyi bir işe aracılık ederse onun da o işten bir nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse onun da ondan bir payı olur. Allah her şeyin karşılığını vericidir.


Esmaül Hüsna listesine dönmek için İsim Listesi'e tıklayın.