El Hafîz

Her şeyi koruyup gözeten. Korumada eşsiz benzersiz olan.

“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir. Aynı mânadaki hâfız kelimesine nisbetle mübalağa ve süreklilik ifade eder. Hafîz, Allah’ın isimlerinden biri olarak “kâinatta zerre kadar bir şey bile gözetiminden uzak olmayan ve tabiatı dengede tutan” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, “ḥfẓ” md.; Kāmus Tercümesi, “ḥfẓ” md.) (TDV İslam Ansiklopedisi, Hafîz maddesi.)

Kur'an'da Allah'a isnatla üç ayette müstakil olarak isim formunda gelir. Her şeyi koruyup gözeten, korumada eşsiz benzersiz olan, hıfz ve emanıyla varlığı ve insanı sürekli kuşatan mutlak ve sonsuz eşsiz ve benzersiz özne demektir

Benzer tüm isimler de olduğu gibi Hafîz isminin de fail kalıbından olması dolayısıyla ismi meful manası vardır. Bu yönüyle "hakkı ve hukuku en çok gözetilmesi gereken" vurgusunu taşır.

Yaratılmış Olmak Korunmaya Muhtaç Olmaktır

Yaratan olmak tam olmaktır, yaratılan olmak noksan olmaktır. Yaratan olmak mükemmel olmaktır, yaratılan olmak kemâl yolculuğuna çıkmaktır. Yaratan olmak ihtiyaç gideren olmaktır, yaratılan olmak muhtaç olmaktır. Yaratan olmak koruyup kollayan olmaktır, yaratılan olmak korunmaya muhtaç olmaktır.

İster Allah el Hafîz olduğu için yarattıkları korunmaya muhtaçtır deyin, isterse yarattıkları korunmaya muhtaç olduğu için Allah el Hafîz'dir deyin sonuç değişmez. Her halükarda Allah koruyan, insan ise korunmaya muhtaç olandır.

Allahsız bir güven duygusu sahtedir. Sahteliği insanın kendi kendine yeterliliği yanılsamasına dayandığı içindir. Bilinen bir hakikattir; insan kendi kendine yetmez. Kendi kendine ettiğini zanneden kişi kendini aldatır. Gücü kuvveti yerinde makam ve mevki sahibi kudreti ile milyonları titreten nice kibirli ve küstah insanı yere sermeye bir tek mikrop yeter. O mikrop ki onu çıplak gözle görmek için 30.000 kat büyütmek gerekir.

İnsan daima korunmaya muhtaçtır. Fakat insanın bu fıtri ihtiyacını hemcinsi olan diğer insanlar istismar etmesin diye Allah Hafîz ismi ile tecelli etmiştir. Tek başına Allah'ın Hafîz diye bir isme sahip olması bile, onun kulunu koruma iradesini beyan etmesidir. Kul Hafîz olan Allah dururken kendisine başka kapılar aramamalıdır Böyle yaparsa fıtri olan koruma güdüsü başkalarının istismarına açık bir zaafa dönüşür.

Hafîz ismi insanın yaratılıp anlamsız ve amaçsızca yeryüzüne fırlatılmadığını ifade eder. Aynı zamanda başıboş bırakılmayacağını ima eder. İlahi bir şaheser olan insanın yaratıcısı tarafından korumasız bırakılacağını düşünmek hikmete aykırıdır. İnsanda Allah'ın emeği vardır. Allah bir varlığa onca emek verip de sonra onu korumasız ve savunmasız bırakmaz. (Mustafa İslamoğlu, 2107, Kur'an'a Göre Esmâ-i Hüsnâ, 2. Cilt, Sayfa 1578, 159, 1580, Düşün Yayınları)

Hafîz İsmi Geçen Ayetler

    Hud

  • 53. Dediler ki “Bak Hud! Bize bir belge (delil) getirmedin. Senin sözünle ilahlarımızı bırakacak değiliz. Sana inanacak da değiliz.

  • 57. “Siz yüz çevirecekseniz çevirin. Ben size elçi olarak gönderildiğim konuyu tebliğ ettim. Rabbim sizin yerinize başka bir topluluk getirir ve siz de onların kılına dokunamazsınız. Çünkü benim Rabbim her şeyi korur.

  • Sebe

  • 20. İblis, onların aleyhine yaptığı tahminlerini gerçeğe dönüştürdü; inanıp güvenen bir topluluk dışında hepsi ona uydu.

  • 21. Oysa İblis onlar üzerinde bir üstünlüğe(sulta) sahip değildi. Bunun böyle olması, sadece ahirete inanıp güvenenler ile ondan şüphesi olanları bilmemiz içindi. Sahibin her şeyi korur.


Esmaül Hüsna listesine dönmek için İsim Listesi'e tıklayın.